6 изненадващи факта за Свети Валентин

Кой е бил Свети Валентин и защо го празнуваме на 14 февруари? Запознайте се с фактите за този загадъчен герой.

1. Свети Валентин, който е вдъхновил празника, може би е бил двама различни мъже.
Официално признат от Римокатолическата църква, Свети Валентин е реално съществуваща личност, починала около 270 г. след Христа. Истинската му самоличност обаче е поставена под въпрос още през 496 г. от папа Геласий I, който нарича мъченика и неговите действия "известни само на Бога". Един разказ от 1400 г. описва Валентин като храмов свещеник, който е обезглавен близо до Рим от император Клавдий II за това, че е помагал на християнски двойки да сключат брак. Според друг разказ Валентин е бил епископ на Терни, също мъченически убит от Клавдий II в покрайнините на Рим. Поради сходството на тези разкази се смята, че те може да се отнасят за едно и също лице. Около истинската самоличност на свети Валентин има достатъчно неясноти, така че през 1969 г. Католическата църква прекратява литургичното му почитане, въпреки че името му остава в списъка на официално признатите светци.

2. Общо има около дузина Свети Валентин и един папа.
Светецът, когото честваме на Свети Валентин, е известен официално като Свети Валентин Римски, за да се различава от дузината други Валентиновци в списъка. Тъй като "Валентин" - от латинската дума за достоен, силен или властен - е бил популярен прякор между втори и осми век от н.е., няколко мъченици през вековете са носили това име. Официалният римокатолически списък на светците показва около дузина, които са носели името Валентин или някаква негова вариация. Най-скоро беатифицираният Валентин е свети Валентин Берио-Очоа, испанец от Доминиканския орден, който пътува до Виетнам, където служи като епископ до обезглавяването си през 1861 г. Папа Йоан Павел II канонизира Беррио-Очоа през 1988 г. Имало е дори папа Валентин, макар че за него се знае малко, освен че е служил само 40 дни около 827 г. след Христа.

3. Свети Валентин е покровител на пчеларите и епилепсията, наред с много други неща.
От светците със сигурност се очаква да бъдат заети и в задгробния живот. Техните свещени задължения включват застъпничество в земните дела и приемане на молби от живи души. В това отношение свети Валентин има широкообхватни духовни отговорности. Хората го призовават да бди над живота на влюбените, разбира се, но също и за намеса по отношение на пчеларството и епилепсията, както и на чумата, припадъка и пътуването. Както може да се очаква, той е и покровител на сгодените двойки и щастливите бракове.

4. Можете да намерите черепа на Свети Валентин в Рим.
Украсеният с цветя череп на Свети Валентин е изложен в базиликата "Санта Мария" в Космедин, Рим. В началото на XIX в. при разкопки на катакомба близо до Рим са открити скелетни останки и други реликви, които сега се свързват със Свети Валентин. Както е обичайно, тези частици от тялото на покойния светец впоследствие са разпространени в реликварии по целия свят. Други частици от скелета на Свети Валентин ще откриете изложени в Чешката република, Ирландия, Шотландия, Англия и Франция.

5. Английският поет Джефри Чосър може би е измислил Деня на влюбените.
Средновековният английски поет Джефри Чосър често си е позволявал волности по отношение на историята, като е поставял своите поетични герои във фиктивни исторически контексти, които е представял като реални. Няма данни за романтични празненства на Свети Валентин преди стихотворението, което Чосър пише около 1375 г. В произведението си "Парламентът на Фулес" той свързва традицията на придворната любов с честването на празника на свети Валентин - асоциация, която не е съществувала до момента, в който поемата му получава широко внимание. В стихотворението 14 февруари се споменава като ден, в който птиците (и хората) се събират, за да си намерят партньор. Когато Чосър пише: "Защото това е изпратено на деня на Сейнт Валентин / когато всеки нечистокръвен идва да си избере половинка", той може би е измислил празника, който познаваме днес.

6. Можете да празнувате Деня на влюбените няколко пъти годишно.
Поради изобилието на свети Валентин в списъка на римокатолиците, можете да изберете да празнувате светеца няколко пъти всяка година. Освен на 14 февруари, може да решите да празнувате Свети Валентин от Витербо и на 3 ноември. Или може би искате да изпреварите традиционното празнуване на Свети Валентин, като чествате Свети Валентин Раетски на 7 януари. Жените може да решат да почетат единствената жена Свети Валентин (Валентина), девойка, загинала мъченически в Палестина на 25 юли 308 г. от н.е. Източноправославната църква официално празнува Свети Валентин два пъти - веднъж като презвитер на църквата на 6 юли и веднъж като мъченик на 30 юли.